Konyári Adrienn blogja

Miért is fogyasszunk kölest?

2016. szeptember 21. 16:28 - Konyári Adrienn

m02a9654_version_4.JPG
A köles nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fűféle, de magja gluténmentes, ami miatt a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Tápanyagtartalma
A köles rendkívül jó fehérjeforrás, hiszen már 50 gramm köles fedezni tudja a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát. Ezért a vegetáriánus étrendet követőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hogy általa megfelelő mennyiségű fehérjéhez juttassák szervezetüket.

Szénhidráttartalmának jelentős hányada, pontosabban 72 százaléka keményítő, amely szervezetünk számára jól hasznosítható energiaforrás, ráadásul még diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, és pektint is tartalmaz, amelyek elősegítik a normális bélműködést.

A köles vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, héjrészében B vitamin (B1, B2, B6, B17), csírájában E vitamin található. Ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, kovasavat, fluort, foszfort, vasat és még cinket is tartalmaz.

Felhasználási lehetőségek
Használatát tekintve, csak a fantáziánk szabhat akadályt, a kölesből készíthetünk kását tejjel vagy nádcukorral, ami a gyerekek nagy kedvence. Tehetjük húsfasírtba vagy zöldségropogósba, mert a köles jól összetartja. Tehetjük rakott ételekbe is, keverhetjük főzelékbe, magként és lisztként pedig kenyérsütéshez is használhatjuk.

Élettani hatása

  • A köles lúgosító hatással van az ember szervezetére, fogyasztása során helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt, amelynek felborulását a stressz, a dohányzás és/vagy a rosszul összeállított fogyókúra eredményezheti.
  • Lisztérzékenységgel küzdők számára ideális választás, hiszen egy gluténmentes gabonafajtáról van szó.
  • Kiváló antioxidáns forrás, és a fitokemikáliák hatásának köszönhetően csökkenti a rossz koleszterinszintet, emeli a jó koleszterint. Tehát szívünk egészségének megőrzése miatt jó, ha beiktatjuk étrendünkbe.
  • Mindenkinek – de főleg a nőnek – hetente több alkalommal kellene kölest fogyasztania, hogy a bőr fiatalsága és a haj szépsége megmaradhasson.
  • Azonban akik pajzsmirigy problémával küzdenek, ne vigyék túlzásba fogyasztását (hetente egyszer ajánlott), mert ronthatja a betegség során fellépő tüneteket.

De mi is pontosan az a köles?
A köles a perjefélék családjába tartozik, és a kölesformák alcsaládjába tartozó növénynemzetségek összefoglaló elnevezése. A leggyakrabban használt kölesfajta a Panicum miliaceum, azaz a „termesztett köles”, amely 60-90 centiméter magasra is megnőhet. A termesztett köles egyébként egynyári fű, amelynek a levele lándzsás és szőrös, virágzata pedig érdekesen lefelé forduló és oldalra hajló.

Honnan került Európába?
A kölest már 6000 évvel ezelőtt is termesztették, először Mezopotámiában, onnan pedig Ázsiába és Afrikába jutott el. Európában az ókorban kezdték el termeszteni, a 16. században a spanyolok és portugálok által pedig Amerikába is eljutott. A több száz faj legtöbbje Eurázsiában honos, hazánkban sajnálatos módon azonban csak egy fajtáját termesztik.

Konyári Adrienn

Táplálkozás szakértő

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyariadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr7711733673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása