Attól még, hogy inzulinrezisztenciával küzdünk, nem kell lemondanunk a finom és változatos ételekről. Szerencsére rengeteg lehetőségünk van a fehér liszt és a cukor pótlására. A következőkben egy általam ajánlott, kifejezetten változatos és ízletes napi étrendet olvashattok. Fogyasszátok egészséggel, kellemes hosszú hétvégét kívánok! ;)
I. Reggeli - egy adag CH tartalma CH 42 g
Zabos Palacsinta
Hozzávalók:
- 75 g zabpehely darálva
- 125 ml tej vagy szójatej
- 1 nagy tojás
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál olívaolaj
Elkészítés:
Minden hozzávalót keverjünk össze robotgéppel, majd kenjük ki a serpenyőt olívaolajjal és egyenletesen oszlassunk szét egy nagyobb darab halmot a keverékből. Süssük aranybarnára lassú hőmérsékleten, kb 2-2 percig oldalanként
Cukrozatlan meggy vagy málna lekvárral tálaljuk.
II. Tízórai - egy adag CH tartalma CH 22 g
Hummusz
Hozzávalók:
- 400 g csicseriborsó konzerv
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1/2 citrom leve
- 2 teáskanál tahini
- tengeri só
- bors
- chili
Elkészítés:
Minden hozzávalót tegyünk egy turmixgépbe és keverjük össze, amíg krémes állagú nem lesz, ha sűrűnek véljük, tehetünk hozzá még egy pici olívaolajt.
Tálaljuk egy szelet, teljes kiőrlésű rozskenyérrel, paradicsommal, paprikával
III. Ebéd – egy adag CH tartalma 28,4 g
Gránátalmás - mentás quinoa, sült csirkecombbal 4 főre
Hozzávalók:
- 20 dkg quinoa
- 2 db gránátalma
- 2 marék menta
- 4 db csirkecomb bőre nélkül
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors, chili
Elkészítés:
A quinoát megmossuk, beáztatjuk 15 percig, majd lecsepegtetjük, 1,5 szeres vízzel felöntjük, felforraljuk, ezt követően lefedjük és kis lángon 5-ös fokozaton 15 percig főzzük.
A készre főzött quinoát, gránátalmával, mentával, chilivel, sóval, borssal összedolgozzuk, majd a végén lime levével és olívaolajjal meglocsoljuk. Akkor a legjobb, ha fele-fele arányban csináljuk.
A csirkecombokat megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, bedörzsöljük olívaolajjal, hogy jobban tapadjanak rá a fűszerek. Ezt követően sózzuk, borsozzuk, rátesszük az aprított chilit és a zúzott fokhagymát.
Légkeverésen 180 fokon 45 percig lefedve sütjük, majd 5-10 perc alatt 200 fokon lepirítjuk.
IV. Uzsonna – egy adag CH tartalma CH 16 g
Hozzávalók:
- 1/5 natúr Cserpes joghurt
- 1 db fagyasztott áfonya
- 4 db Korpovit keksz
Elkészítés:
Turmixgépben összekeverjük a hozzávalókat és megisszuk.
V. Vacsora– egy adag CH tartalma CH 19 g
Tonhal saláta fokhagymás pirított kenyérrel
Hozzávalók:
- Eisberg saláta mix
- 1/2 fej lilahagyma apróra vágva
- 1 tonhalkonzerv
- olívaolaj
- só
- bors
- 2 szelet graham toast kenyér