Mindig hétvégén adod fel a diétát? Amikor több a szabadidőnk, valóban nagyobb kihívás a kalóriákra figyelni. Ilyenkor könnyebben elcsábítanak az otthoni finomságok, az éttermek kínálata, vagy éppen a Nagyi csodás süteményei.
Ne add fel, tarts ki a célkitűzésed mellett! A "bűnözés" helyett készíts magadnak diétás, mégis ízletes ínyencségeket és garantálom, hogy nem lehet majd kibillenteni! Megmutatom, nekem mely két étel az aktuális kedvencem:
I. Vöröslencse-leves
Hozzávalók:
- 200 g vöröslencse
- 1 csokor leveszöldség (sárgarépa,fehérrépa,zellerszár)
- 2 kisebb vöröshagyma
- 80 g vaj
- 1 l zöldségleves
- 250 ml tej
- só
- bors
- rómaikömény
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál őrölt paprika
Recept:
- A lencsét szűrőn átmossuk, majd lecsepegtetjük.
- A leveszöldséget megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
- A vaj felét egy lábosba felhevítjük és üvegesre pároljuk a hagymát benne. Hozzáadjuk a felkockázott leveszöldségeket és kb 5 percig folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk.
- Beleöntjük a zöldséglevest és a lencsét, majd az egészet felforraljuk.
- A levest közepes hőmérsékleten kb 30 percig főzzük.
- Ezt követően pürésítjük, majd belekeverjük a tejet és még egyszer újra felforraljuk.
- Sóval, borssal, csipetnyi köménnyel és egy kevés citromlével ízesítjük.
- A maradék vajat felhevítjük, majd belekeverjük a pirospaprikát, 1 percig melegítjük lassan, végül a leveshez keverjük.
A csicseriborsó krémlevest ugyanígy készítjük.
II. Meleg mustáros lencsesaláta
Hozzávalók:
- 25 dkg lencse (előző este beáztatva)
- 5 dkg szalonna
- 1 fej sonkahagyma felaprítva
- 10 dkg mangalica húsos szalonna
- 1 nagyobb sárgarépa felkockázva
- 5 dl zöldségleves
- 1 zacskó Eisberg zöldsaláta mix
A mártáshoz:
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 2 teáskanál fehér borecet
- só
- bors
- 1 dl olivaolaj
- 1 csokor petrezselyem
Recept:
- A beáztatott lencsét leszűrjük.
- A szalonnát a vajon kisütjük majd a felaprított hagymát hozzáadjuk, megdinszteljük.
- A felkockázott répát beleforgatjuk és 2 percig sütjük, majd a lencsét hozzáöntjük.
- Felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük.
- A mártás hozzávalóit egy keverőtálban jól összedolgozzuk. Majd az olajat a végén adjuk hozzá, lassan belecsepegtetve, folyamatos keverés mellett.
- A kész lencséhez hozzákeverjük a mártást (ha még maradt a lencsén folyadék az leöntjük róla,és utána keverjük hozzá a mártást).
- Amikor már jól összedolgoztuk a lencsét és a mártást, a felaprított petrezselyemmel megszórjuk.
Nagyon kellemes köret grillezett csirkemellhez, vagy sült bőr nélküli csirkecombhoz.