Konyári Adrienn blogja

Lencse hétvégére

2017. január 27. 14:27 - Konyári Adrienn

jxlf4kyvt-a-jessica-ruscello.jpg

Mindig hétvégén adod fel a diétát? Amikor több a szabadidőnk, valóban nagyobb kihívás a kalóriákra figyelni. Ilyenkor könnyebben elcsábítanak az otthoni finomságok, az éttermek kínálata, vagy éppen a Nagyi csodás süteményei.

Ne add fel, tarts ki a célkitűzésed mellett! A "bűnözés" helyett készíts magadnak diétás, mégis ízletes ínyencségeket és garantálom, hogy nem lehet majd kibillenteni! Megmutatom, nekem mely két étel az aktuális kedvencem:

I. Vöröslencse-leves

Hozzávalók:

  • 200 g vöröslencse
  • 1 csokor leveszöldség (sárgarépa,fehérrépa,zellerszár)
  • 2 kisebb vöröshagyma
  • 80 g vaj
  • 1 l zöldségleves
  • 250 ml tej
  • bors
  • rómaikömény
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt paprika

Recept:

  1. A lencsét szűrőn átmossuk, majd lecsepegtetjük.
  2. A leveszöldséget megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
  3. A vaj felét egy lábosba felhevítjük és üvegesre pároljuk a hagymát benne. Hozzáadjuk a felkockázott leveszöldségeket és kb 5 percig folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk.
  4. Beleöntjük a zöldséglevest és a lencsét, majd az egészet felforraljuk.
  5. A levest közepes hőmérsékleten kb 30 percig főzzük.
  6. Ezt követően pürésítjük, majd belekeverjük a tejet és még egyszer újra felforraljuk.
  7. Sóval, borssal, csipetnyi köménnyel és egy kevés citromlével ízesítjük.
  8. A maradék vajat felhevítjük, majd belekeverjük a pirospaprikát, 1 percig melegítjük lassan, végül a leveshez keverjük.

 A csicseriborsó krémlevest ugyanígy készítjük.

 

II. Meleg mustáros lencsesaláta

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse (előző este beáztatva)
  • 5 dkg szalonna
  • 1 fej sonkahagyma felaprítva
  • 10 dkg mangalica húsos szalonna
  • 1 nagyobb sárgarépa felkockázva
  • 5 dl zöldségleves
  • 1 zacskó Eisberg zöldsaláta mix

A mártáshoz:

  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 teáskanál fehér borecet
  • bors
  • 1 dl olivaolaj
  • 1 csokor petrezselyem

 Recept:

  1. A beáztatott lencsét leszűrjük.
  2. A szalonnát a vajon kisütjük majd a felaprított hagymát hozzáadjuk, megdinszteljük.
  3. A felkockázott répát beleforgatjuk és 2 percig sütjük, majd a lencsét hozzáöntjük.
  4. Felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük.
  5. A mártás hozzávalóit egy keverőtálban jól összedolgozzuk. Majd az olajat a végén adjuk hozzá, lassan belecsepegtetve, folyamatos keverés mellett.
  6. A kész lencséhez hozzákeverjük a mártást (ha még maradt a lencsén folyadék az leöntjük róla,és utána keverjük hozzá a mártást).
  7. Amikor már jól összedolgoztuk a lencsét és a mártást, a felaprított petrezselyemmel megszórjuk.

Nagyon kellemes köret grillezett csirkemellhez, vagy sült bőr nélküli csirkecombhoz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyariadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr9312160183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása