Egy-egy olyan este után amikor barátainkkal elmegyünk vacsorázni, vagy bulizni, mindig odafigyelek arra, hogy másnap kicsit tehermentesítsem a szervezetemet. Ilyenkor vagy egy frissen préselt zöldség-gyümölcslevet iszom, vagy pedig egy energiadús smoothiet.
Mivel már betöltöttem a negyvenedik évemet, gyakran teszek
bele chrollerát vagy spirulinát, hogy kicsit karban tartsam a szervezetem kollagén termelődését is és a zöldségben, gyümölcsben lévő vitaminok hatását még jobban feltúrbózzam ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, enzimekkel.
Természetesen nem csak egy átmúlatott éjszaka után ajánlom a következő receptjeimet, bárki számára egészséges és kellőképp tápláló reggeliként szolgálhatnak.
Juice:
- 1 db grapefruit
- 1 nagyobb méretű alma, vagy két kicsi
- 2 db közepes méretű répa
- 8 g gyömbér
- 1 nagy marék menta
kb 159 kcal, 40 g CH, rost 13 g rost
Smoothie I.
- 1 nagyobb darab cékla
- 1 nagyobb darab zeller
- 2 marék spenót
- 1 teáskanál spirulina
130 kcal, 40 g CH,rost 12 g rost
Smoothie II.
- 1 db közepes méretű répa
- 1 közepes méretű zeller
- 1 db zöldalma
- 1/2 db kígyóuborka
- 1 db citrom leve
- 1 evőkanál lenmagolaj
kb 190 kcal, 39 g CH 15g rost
Aszalt áfonyás zabszelet
Hozzávalók (kb 16 szelet lesz belőle):
- 20 dkg vaj
- 25 dkg méz
- 40 dkg zabpehely (nagyon fontos,hogy apró szemű zabpehely legyen)
- 10 dkg aszalt áfonya
Elkészítés:
A vajat a mézzel állandó kevergetés közben felmelegítjük, az aszalt áfonyát felaprítjuk és a zabpehellyel együtt belekeverjük, majd jól összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe (20x30 cm) tesszük a keveréket és egyenletesen elosztjuk. A sütőt előmelegítjük légkeverésen 165 fokra és 15-20 percig sütjük. Amikor már szép aranybarna, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni a tepsiben. Miután kihűlt nyugodtan tudjuk vágni akkora darabokra, amekkora tetszik és illeszkedik a diétánkba.
Kókuszos granola
A granolákhoz és a müzlikhez előnyösebb, ha nagyszemű pelyheket veszünk, ami lehet zabpehely, tönkölybúzapehely, árpapehely, vagy vegyesen…
Én most a zabpelyhet választottam ehhez a recepthez.
Hozzávalók:
- 400 g zabpehely
- 50 g zabkorpa
- 100 g aprított mandula
- 70 g kókuszzsír
- 60 g méz
- 40 g kókusz chips
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük alsó felső sütéssel 175 fokra. A kókuszzsírt és a mézet alacsony hőfokon felmelegítjük. A zabpelyhet, zabkorpát és az aprított mandulát összekeverjük egy nagy tálban. A felmelegített forró keveréket hozzáöntjük a zabpehelyhez és jól összedolgozzuk, ügyelve arra, hogy minden pehely érintkezzen a mézes kókuszzsírral. A tepsit kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a müzlinket, egyenletesen eloszlatjuk, majd betesszük a sütőbe. 14 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz. 7 perc után jó ha picit megkeverjük,hogy egyenletesen barnuljon minden szem.
Légmentesen zárt edényben 2-3 hétig is eláll, joghurtba, gyümölcsturmixokba is bele lehet tenni.
A gyerekeim csak úgy magában is szeretik rágcsálni. :)