Konyári Adrienn blogja

Everyday Super Food

2017. február 05. 18:11 - Konyári Adrienn

jamie-olivers-super-food.jpg

Amikor elkezdtem főzni folyamatosan anyukámat és nagymamámat hívogattam, hogy miként kell elkészíteni egy rántást, mi a finom rakottkrumpli receptje és mégis hogyan vágjak bele egy húsleves megfőzésébe.

Nagyon nehezen indult a kapcsolatom a főzéssel, a tanulásomban pedig édesanyámon és nagymamámon kívül hatalmas segítség volt Horváth Ilona szakácskönyve. A legnagyobb áttörést, a főzés iránti rajongást azonban Jamie Oliver első szakácskönyve hozta meg nekem, az ő segítségével szerettem meg a főzést, ami általa egyre egyszerűbbé és igazi szenvedélyemmé vált. Azóta is töretlen híve maradtam Jamie-nek, így sosem kérdés, hogy megveszem-e, ha új könyve jelenik meg.

Most az én személyes kedvencemet, a legújabb szakácskönyvét, az Everyday Super Food-ot szeretném figyelmetekbe ajánlani, hiszen a tőle megszokott könnyedség és hamisítatlan ízek mellett olyan recepteket tartalmaz, melyeket én is évek óta kutatok, és hétrőt-hétre igyekszek elkészíteni a családomnak. Sok álgabonát (gluténmentes, lassú felszívódású szénhidrátot) használ, így alkotva tökéletesen változatos köreteket. A holnapi vendégeimnek kiválasztottam egy receptet, amit a csirkenyárs mellé készítek majd és amit most veletek is megosztok. Remélem ti is kedvet kaptok hozzá!

Sült sárgarépás-sütőtökös kölessaláta almával, jalapenoval és gránátalmával:

Hozzávalók:

  • 1/2 sonkatök
  • 500 g sárgarépa
  • extraszűz olívaolaj
  • 300 g köles
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 friss jalapeno paprika
  • 1 marék hónapos retek (ez a piros retek)
  • 1 desszertalma
  • 1 üveg hámozott sült paprika (nagyobb szupermarketekben már meglehet találni, 290 g-os kiszerelésben, sós lében)
  • 4 evőkanál pirított magkeverék
  • 1 narancs
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • 1/2 gránátalma
  • 20 g feta sajt

Recept:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozatra).
  2. 1 cm vastag szeletekre szeleteld a fél sonkatök vastagabb részét.
  3. Tisztítsd meg a sárgarépát, a nagyobb méretűeket vágd félbe.
  4. Egy tepsibe mindkettőt forgasd össze 1 evőkanál olívaolajjal, egy csipetnyi tengeri sóval és őrölt feketeborssal.
  5. Süsd 50 percig, hogy puha és világos aranybarna legyen, közben főzd meg a kölest ( én úgy szoktam ,hogy serpenyőben kb 2 percig pirítom és utána öntöm fel 2x-es mennyiségű vízzel).
  6. Egy másik tálban keverd össze az ecetet egy csipetnyi sóval, majd szeleteld vékonyra a jalapeno paprikát, a retket és az almát, forgasd össze őket a tálban és tartsd a hűtőben, amíg eljön az idejük.
  7. Szűrd le a paprikát, tedd turmixgépbe a magvakkal, a narancslével, a joghurttal és 1 kávéskanál extraszűz olívaolajjal együtt. Dolgozd simára, kóstold meg és sózd, borsozd úgy, ahogy szereted.
  8. Add a sült zöldségeket és a paprikás öntetet a köleshez, majd tiszta kézzel alaposan gyúrd össze, hogy minden élénk narancsszínű legyen.
  9. a hűtőből kivett ropogós zöldségeket szórd a tetejére, majd a gránátalma vágott felét lefelé tartva, és a héját egy kanál fonákjával ütögetve szórd az apró magokat is a salátára.
  10. Morzsold rá a fetát és tálald a salátát egy általad választott húsétel mellé!

Jó étvágyat! :)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyariadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr9112184850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása