Amikor elkezdtem főzni folyamatosan anyukámat és nagymamámat hívogattam, hogy miként kell elkészíteni egy rántást, mi a finom rakottkrumpli receptje és mégis hogyan vágjak bele egy húsleves megfőzésébe.
Nagyon nehezen indult a kapcsolatom a főzéssel, a tanulásomban pedig édesanyámon és nagymamámon kívül hatalmas segítség volt Horváth Ilona szakácskönyve. A legnagyobb áttörést, a főzés iránti rajongást azonban Jamie Oliver első szakácskönyve hozta meg nekem, az ő segítségével szerettem meg a főzést, ami általa egyre egyszerűbbé és igazi szenvedélyemmé vált. Azóta is töretlen híve maradtam Jamie-nek, így sosem kérdés, hogy megveszem-e, ha új könyve jelenik meg.
Most az én személyes kedvencemet, a legújabb szakácskönyvét, az Everyday Super Food-ot szeretném figyelmetekbe ajánlani, hiszen a tőle megszokott könnyedség és hamisítatlan ízek mellett olyan recepteket tartalmaz, melyeket én is évek óta kutatok, és hétrőt-hétre igyekszek elkészíteni a családomnak. Sok álgabonát (gluténmentes, lassú felszívódású szénhidrátot) használ, így alkotva tökéletesen változatos köreteket. A holnapi vendégeimnek kiválasztottam egy receptet, amit a csirkenyárs mellé készítek majd és amit most veletek is megosztok. Remélem ti is kedvet kaptok hozzá!
Sült sárgarépás-sütőtökös kölessaláta almával, jalapenoval és gránátalmával:
Hozzávalók:
- 1/2 sonkatök
- 500 g sárgarépa
- extraszűz olívaolaj
- 300 g köles
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 friss jalapeno paprika
- 1 marék hónapos retek (ez a piros retek)
- 1 desszertalma
- 1 üveg hámozott sült paprika (nagyobb szupermarketekben már meglehet találni, 290 g-os kiszerelésben, sós lében)
- 4 evőkanál pirított magkeverék
- 1 narancs
- 2 evőkanál natúr joghurt
- 1/2 gránátalma
- 20 g feta sajt
Recept:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozatra).
- 1 cm vastag szeletekre szeleteld a fél sonkatök vastagabb részét.
- Tisztítsd meg a sárgarépát, a nagyobb méretűeket vágd félbe.
- Egy tepsibe mindkettőt forgasd össze 1 evőkanál olívaolajjal, egy csipetnyi tengeri sóval és őrölt feketeborssal.
- Süsd 50 percig, hogy puha és világos aranybarna legyen, közben főzd meg a kölest ( én úgy szoktam ,hogy serpenyőben kb 2 percig pirítom és utána öntöm fel 2x-es mennyiségű vízzel).
- Egy másik tálban keverd össze az ecetet egy csipetnyi sóval, majd szeleteld vékonyra a jalapeno paprikát, a retket és az almát, forgasd össze őket a tálban és tartsd a hűtőben, amíg eljön az idejük.
- Szűrd le a paprikát, tedd turmixgépbe a magvakkal, a narancslével, a joghurttal és 1 kávéskanál extraszűz olívaolajjal együtt. Dolgozd simára, kóstold meg és sózd, borsozd úgy, ahogy szereted.
- Add a sült zöldségeket és a paprikás öntetet a köleshez, majd tiszta kézzel alaposan gyúrd össze, hogy minden élénk narancsszínű legyen.
- a hűtőből kivett ropogós zöldségeket szórd a tetejére, majd a gránátalma vágott felét lefelé tartva, és a héját egy kanál fonákjával ütögetve szórd az apró magokat is a salátára.
- Morzsold rá a fetát és tálald a salátát egy általad választott húsétel mellé!
Jó étvágyat! :)