Imádok főzni, kísérletezni és finom vacsorával kedveskedni a családomnak. Dietetikusként pontosan tudom, mi az, ami egészséges, ami jót tesz és még ízletes is. Azonban olykor még velem is megesik – hiába a sok éves tapasztalat és szaktudás –, hogy komoly fejtörést okoz olyan ételt készíteni, ami illeszkedik az étrendünkbe, megfelelő tápértékkel szolgál minden családtagom számára és még a kislányaim éppen aktuális ízlésének is megfelel.
Kisgyermekes családanyaként és dolgozó nőként tökéletesen ismerem és megértem, hogy milyen érzés, amikor munka után, fáradtan és kimerülten kell nekivágni a bevásárlásnak, hogy beszerezzünk mindent, ami a vacsorához, vagy éppen egy hétvégi menü elkészítéséhez szükséges. Nem kis kihívás összeszedni a gondolatainkat, kitalálni, mit szeretnénk főzni és mi minden kell hozzá, hogy hatékonyan túl lehessünk a tortúrán.
Éppen ezért úgy döntöttem, segíteni szeretnék nektek. Sorozatot indítok és minden második héten, pénteken megosztom veletek kedvenc, garantáltan egészséges és finom receptjeimet és a hozzájuk tartozó bevásárló listámat.
Fogadjátok szeretettel az első hétvégi menüt:
I. „Zöldleves”
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldborsó
- 30 dkg zöldbab
- 30 dkg kelbimbó
- 30 dkg brokkoli
- 15 dkg bébi spenót
- 3-4 szál újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 marék menta
- 1 marék koriander
- 1 darab chili
- olívaolaj
- só
- bors
- szódabikarbóna
- pirított fenyőmag
Elkészítés:
- Rusztikusra vágom az újhagymát és a fokhagymát, olívaolajon és megpárolom őket.
- Hozzáteszem a zöldborsót és továbbpárolom 2-3 percig.
- Jöhet a zöldbab és a kelbimbó, majd egy késhegynyi szódabikarbóna és 1,3 dl víz.
- Sóval, borssal ízesítem és a forrástól számított 10 percig főzöm.
- A brokkolit ezt követően szórom a lábosba és még 3 percig továbbfőzöm a levest, majd leveszem a tűzről.
- Hozzáadom a bébi spenótot, a mentát, a koriandert, a kimagozott chilit.
- Az egészet egy botmixer segítségével összeturmixolom.
- Tálaláskor megszórom pirított fenyőmaggal és pár csepp olívaolajjal.
TIPP: Ehhez a recepthez rendszerint mirelit zöldségeket használok a gyorsaság kedvéért.
II. Tandori csirkecsíkok árpagyönggyel és mentás tapenáddal
Elkészítési idő: 30 perc (előkészítés: 30 perc)
Hozzávalók:
A körethez:
- 30 dkg árpagyöngye
- 1-2 szál szárzeller (ízlés szerint)
- 1 db kaliforniai paprika
- 10 db koktélparadicsom
A tapenádhoz:
- 1 marék olajbogyó
- 1dl olívaolaj
- 6-7 darab mentalevél
- 1 fél citrom leve
- 1 darab chili
- 1 lime reszelt héja
A Tandori csirkecsíkokhoz:
- 1 egész csirkemell (4 főre)
- 1 doboz Cserpes natúrjoghurt
- Tandori fűszerkeverék
- szójaszósz
- chili
Előkészítés:
- Az adott nap reggelén 30 dkg árpagyöngyét (ez egy csészényit) megmosok és kétszeres (6 dl) vízben állni hagyom 2-3 órát.
- A tapenád minden összetevőjét apróra vágom, hozzáadom az olívaolajhoz, jól összerázom és ezt is állni hagyom.
- A csirkemellet 2-3 cm vastag csíkokra vágom, picit sózom, borsozom (óvatosan bánok a sóval, hiszen lesz a pácban szójaszósz is).
- A joghurtot beleöntöm egy keverőtálba, a Tandori fűszerkeveréket egy teáskanál szójaszósszal és olívaolajjal összekeverem, a chilit apróra vágom, és mindezt hozzáadom a joghurthoz. Jól összekeverem, majd beleteszem a csirkecsíkokat, összeforgatom, és állni hagyom.
Elkészítés:
- Felteszem főni az árpagyöngyét 20 percre, majd 10 percig állni hagyom a levében.
- A csirkecsíkokat, páccal együtt tepsiben 180 fokon (légkeveréses) megsütöm 20-25 perc alatt.
- Amíg a csirke sül, elkészítem a köretet: a szárzellert és a kaliforniai paprikát apróra vágom (ha ezt teszem, örömmel eszik meg a gyerekek), a koktélparadicsomot cikkekre szelem és az egészhez hozzákeverem az árpagyöngyhöz.
- Sózom, borsozom, majd meglocsolom a tapenáddal.
TIPP: A tapenád titka, hogy ha többet csinálsz belőle, üvegben, hűtőbe téve eláll egy hétig.
TIPP: Csirkecombbal is elkészíthetjük a receptet. Ekkor a comb bőrét fejtsük le a húsról és hagyjuk állni a pácban egy estét. A csirkecombot lefedve, előmelegített 180 fokos sütőben 20 perc alatt megpuhítjuk, majd a fedőt levesszük és 15 perc alatt készre sütjük.
Ezzel meg is vagyunk, jöhet a desszert :)
III. Köles muffin:
Elkészítési idő: 30 perc (sütési idő: 20 perc)
Hozzávalók:
- 30 dkg köles
- 4 dkg vaj
- vaníliarúd
- 7dl tej
- 10 dkg Eritrit
- 5dkg aszalt áfonya
- 5dkg aszalt szilva
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 3 db tojás
- sütőpor
Elkészítés:
- 3-4 dkg vajon 30 dkg kölest, 2 perc alatt sűrűn kevergetve megpirítok, majd 6 dl tejjel felöntök.
- A vaníliarudat beledobom és 15 perc alatt addig forralom, amíg az összes tejet fel nem veszi.
- Ekkor még 1 dl tejet hozzáadok, és amikor készre főztem, 10 dkg Eritritet keverek bele.
- Összedolgozom, 10 percre lefedem, majd a fedőt levéve hagyom kihűlni.
- Eközben az aszalt áfonyát, az aszalt szilvát, az aszalt sárgabarackot felaprítom, majd összekeverem a kölessel.
- 3db tojássárgáját és 1 teáskanál sütőport belekeverek a masszába.
- Végül a 3 db tojásfehérjét felverem és lassan összeforgatom a masszával.
- Tepsiben, vízgőzben 180 fokon, 25 perc alatt készre sütöm.
Fogyasszátok egészséggel! :)
A menü bevásárló listája innen letölthető.