Konyári Adrienn blogja

Főzzünk egészségesen (és finoman)!

2016. szeptember 30. 14:45 - Konyári Adrienn

m02a9670.JPG
Imádok főzni, kísérletezni és finom vacsorával kedveskedni a családomnak. Dietetikusként pontosan tudom, mi az, ami egészséges, ami jót tesz és még ízletes is. Azonban olykor még velem is megesik – hiába a sok éves tapasztalat és szaktudás –, hogy komoly fejtörést okoz olyan ételt készíteni, ami illeszkedik az étrendünkbe, megfelelő tápértékkel szolgál minden családtagom számára és még a kislányaim éppen aktuális ízlésének is megfelel.

Kisgyermekes családanyaként és dolgozó nőként tökéletesen ismerem és megértem, hogy milyen érzés, amikor munka után, fáradtan és kimerülten kell nekivágni a bevásárlásnak, hogy beszerezzünk mindent, ami a vacsorához, vagy éppen egy hétvégi menü elkészítéséhez szükséges. Nem kis kihívás összeszedni a gondolatainkat, kitalálni, mit szeretnénk főzni és mi minden kell hozzá, hogy hatékonyan túl lehessünk a tortúrán.

Éppen ezért úgy döntöttem, segíteni szeretnék nektek. Sorozatot indítok és minden második héten, pénteken megosztom veletek kedvenc, garantáltan egészséges és finom receptjeimet és a hozzájuk tartozó bevásárló listámat. 

Fogadjátok szeretettel az első hétvégi menüt:

I. „Zöldleves”

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók:

  • 30 dkg zöldborsó
  • 30 dkg zöldbab
  • 30 dkg kelbimbó
  • 30 dkg brokkoli
  • 15 dkg bébi spenót
  • 3-4 szál újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 marék menta
  • 1 marék koriander
  • 1 darab chili
  • olívaolaj
  • bors
  • szódabikarbóna
  • pirított fenyőmag

Elkészítés:

  1. Rusztikusra vágom az újhagymát és a fokhagymát, olívaolajon és megpárolom őket.
  2. Hozzáteszem a zöldborsót és továbbpárolom 2-3 percig.
  3. Jöhet a zöldbab és a kelbimbó, majd egy késhegynyi szódabikarbóna és 1,3 dl víz.
  4. Sóval, borssal ízesítem és a forrástól számított 10 percig főzöm.
  5. A brokkolit ezt követően szórom a lábosba és még 3 percig továbbfőzöm a levest, majd leveszem a tűzről.
  6. Hozzáadom a bébi spenótot, a mentát, a koriandert, a kimagozott chilit.
  7. Az egészet egy botmixer segítségével összeturmixolom.
  8. Tálaláskor megszórom pirított fenyőmaggal és pár csepp olívaolajjal.

TIPP: Ehhez a recepthez rendszerint mirelit zöldségeket használok a gyorsaság kedvéért.

II. Tandori csirkecsíkok árpagyönggyel és mentás tapenáddal

Elkészítési idő: 30 perc (előkészítés: 30 perc)

Hozzávalók:

A körethez:

  • 30 dkg árpagyöngye
  • 1-2 szál szárzeller (ízlés szerint)
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 10 db koktélparadicsom

A tapenádhoz:

  • 1 marék olajbogyó
  • 1dl olívaolaj
  • 6-7 darab mentalevél
  • 1 fél citrom leve
  • 1 darab chili
  • 1 lime reszelt héja

A Tandori csirkecsíkokhoz:

  • 1 egész csirkemell (4 főre)
  • 1 doboz Cserpes natúrjoghurt
  • Tandori fűszerkeverék
  • szójaszósz
  • chili

Előkészítés:

  1. Az adott nap reggelén 30 dkg árpagyöngyét (ez egy csészényit) megmosok és kétszeres (6 dl) vízben állni hagyom 2-3 órát.
  2. A tapenád minden összetevőjét apróra vágom, hozzáadom az olívaolajhoz, jól összerázom és ezt is állni hagyom.
  3. A csirkemellet 2-3 cm vastag csíkokra vágom, picit sózom, borsozom (óvatosan bánok a sóval, hiszen lesz a pácban szójaszósz is).
  4. A joghurtot beleöntöm egy keverőtálba, a Tandori fűszerkeveréket egy teáskanál szójaszósszal és olívaolajjal összekeverem, a chilit apróra vágom, és mindezt hozzáadom a joghurthoz. Jól összekeverem, majd beleteszem a csirkecsíkokat, összeforgatom, és állni hagyom.

Elkészítés:

  1. Felteszem főni az árpagyöngyét 20 percre, majd 10 percig állni hagyom a levében.
  2. A csirkecsíkokat, páccal együtt tepsiben 180 fokon (légkeveréses) megsütöm 20-25 perc alatt.
  3. Amíg a csirke sül, elkészítem a köretet: a szárzellert és a kaliforniai paprikát apróra vágom (ha ezt teszem, örömmel eszik meg a gyerekek), a koktélparadicsomot cikkekre szelem és az egészhez hozzákeverem az árpagyöngyhöz.
  4. Sózom, borsozom, majd meglocsolom a tapenáddal.

TIPP: A tapenád titka, hogy ha többet csinálsz belőle, üvegben, hűtőbe téve eláll egy hétig.

TIPP: Csirkecombbal is elkészíthetjük a receptet. Ekkor a comb bőrét fejtsük le a húsról és hagyjuk állni a pácban egy estét. A csirkecombot lefedve, előmelegített 180 fokos sütőben 20 perc alatt megpuhítjuk, majd a fedőt levesszük és 15 perc alatt készre sütjük.

Ezzel meg is vagyunk, jöhet a desszert :)

III. les muffin:

m02a9779.JPG

Elkészítési idő: 30 perc (sütési idő: 20 perc)

Hozzávalók:

  • 30 dkg köles
  • 4 dkg vaj
  • vaníliarúd
  • 7dl tej
  • 10 dkg Eritrit
  • 5dkg aszalt áfonya
  • 5dkg aszalt szilva
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 3 db tojás
  • sütőpor

Elkészítés:

  1. 3-4 dkg vajon 30 dkg kölest, 2 perc alatt sűrűn kevergetve megpirítok, majd 6 dl tejjel felöntök.
  2. A vaníliarudat beledobom és 15 perc alatt addig forralom, amíg az összes tejet fel nem veszi.
  3. Ekkor még 1 dl tejet hozzáadok, és amikor készre főztem, 10 dkg Eritritet keverek bele.
  4. Összedolgozom, 10 percre lefedem, majd a fedőt levéve hagyom kihűlni.
  5. Eközben az aszalt áfonyát, az aszalt szilvát, az aszalt sárgabarackot felaprítom, majd összekeverem a kölessel.
  6. 3db tojássárgáját és 1 teáskanál sütőport belekeverek a masszába.
  7. Végül a 3 db tojásfehérjét felverem és lassan összeforgatom a masszával.
  8. Tepsiben, vízgőzben 180 fokon, 25 perc alatt készre sütöm.

Fogyasszátok egészséggel! :)

A menü bevásárló listája innen letölthető.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyariadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr8511754519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása