Márton napon sem kell szomorkodnia annak, aki épp diétázik! Ugyan kisebb bűnözésnek számít a következő menü, a „hivatalos libanapot” senkinek sem szabad kihagynia. Éppen ezért, ma egy olyan menüt hoztam nektek, amelynek elkészítésével és fogyasztásával úgy élvezhetjük a klasszikus ízeket, hogy közben lelkifurdalásunknak sem kell lennie.
Fontos tudnivaló továbbá, hogy ha libát fogyasztunk, az egészségünket is szolgáljuk, hiszen a liba zsírsavösszetétele sokkal jobb a szervezetünk számára, mint más állati eredetű zsíroké. Ugyanis telítetlen zsírsavakban nagyon gazdag, ha pedig jól elkészíted, ízletes és omlós lesz a húsa. Igazi ínyencség!
I. Hajdinalepény-avokádókrémmel, paradicsomos bruschettával
Összetevők a hajdinalepényhez:
- 25 dkg hajdina
- olívaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál újhagyma
- 2 db tojás
- parmezán
Elkészítés:
25 dkg hajdinát megmosunk, 0,5 dl olívaolajon barnára pirítjuk, ez kb 5 perc hajdinától függően. Amikor már elkezdett pirulni, megsózzuk, 2-3 gerezd fokhagymát és 2-3 szál felaprított újhagymát beleteszünk, majd felöntjük 6 dl vízzel, és 6-os fokozaton, nem lefedve 15 percig főzzük, amíg el nem fő a leve.
A készre főzött hajdinába belekeverünk 2 tojássárgáját, 3 dkg reszelt parmezánt (ízlés szerint, ez lehet több is, de el is hagyható), sózzuk, borsozzuk. A 2 tojásfehérjét felverjük, majd óvatosan összekeverjük a hajdinás masszával.
A sütőt 190 fokra melegítjük, kis pogácsa formákat készítünk (picit le kell lapítani) és sütőpapírral kibélelt tepsiben pirosra sütjük.
Összetevők a paradicsomos bruschettához:
- 10 dkg paradicsom
- bazsalikom
- 4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
Elkészítés:
A paradicsomot vékony csíkokra vágjuk, egy marék friss bazsalikomot apróra vágunk, 2 gerezd fokhagymát kinyomunk és hozzátesszük a masszához, egy evőkanál extra szűz olívaolajjal elkeverjük, borsozzuk, tálalás előtt pedig megsózzuk.
Összetevők az avokádókrémhez:
- 1 darab avokádó
- lime
- koriander
- chilli
Elkészítés:
Az avokádót kettévágjuk, kanállal kivájjuk az érett belsejét, az egyik felét apró kockákra vágjuk, a másik felét kézi mixerrel pépesítjük. Fél lime levét beletesszük a masszába, sózzuk, borsozzuk, 2 gerezd fokhagymát lereszelünk, egy marék koriandert összevágunk, egy db chilipaprikát magtalanítunk és aprítunk, majd ezt is hozzákeverünk az avokádónkhoz, egy evőkanál olívaolajjal elkeverjük, majd hagyjuk állni egy órát.
II. Sütőtökkrémleves-céklachipssel-tökmagolajjal:
Összetevők:
- 1 db sütőtök
- méz
- fahéj
- vöröshagyma
- rozmaring
- gyömbér
- 2 darab cékla
Elkészítés:
Egy közepes méretű sütőtököt félbevágunk, a magját kivájjuk és mézzel meglocsolva fahéjjal sütőben légkeverésen 160 fokon megsütjük. Eközben egy fej vöröshagymát csíkokra vágunk, megpirítunk, sózzuk, nehogy leégjen és egy kávéskanál őrölt rozmaringot hozzáteszünk. A sült tököt héjától megfosztjuk, majd a hagymához keverjük és felöntjük kb egy liter vízzel (vigyázzunk, hogy ne sok vizet tegyünk hozzá, mert akkor nagyon híg lesz), forrástól számított 5 perc elteltével levesszük a tűzről és összeturmixoljuk. Belekeverünk egy kávéskanál őrölt gyömbért, és ha még úgy érezzük, sózzuk, borsozzuk.
Céklachips: a meghámozott céklákat hajszálvékony karikákra vágjuk (én uborka szeletelővel szoktam csinálni), sózzuk, borsozzuk és olívaolajjal meglocsoljuk. Jól összeforgatjuk és sütőben 200 fokon készre sütjük.
Tálaláskor levesünket meglocsoljuk tökmagolajjal.
III. Sült libacomb-téli almasalátával
Összetevők:
- libacomb
- olívaolaj
- fokhagyma
- majoranna
Téli almasalátához:
- 2 alma kockára vágva
- 1 közepes fej lilahagyma, hajszálvékonyra szeletelve (emiatt csak este javasolt a fogyasztása)
- 1/2 fej fehérkáposzta kockára vágva
- 1 sárgarépa lereszelve
- 5 dkg pirított tökmag
- 5 dkg pirított napraforgó
Az öntethez:
- 1 teáskanál Agave szirup
- 1 teáskanál mustár
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 3 evőkanál szűz olívaolaj
- só,bors
Elkészítés:
Libacombokat megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük. Egy kistálban elkészítjük a pácot: olívaolaj, só, bors, egy kisebb fej fokhagymapép, majoranna. A páccal jól bedörzsöljük a libacombokat és letakarva sütőben 160 fokon 50 percet sütjük. Majd levesszük a fóliát és 200 fokon 20 percig megpirítjuk.
Az almasaláta összetevőit összevágjuk, összekeverjük az öntettel és tálalásig hűtőben pihentetjük.
Fogyasszátok egészséggel!