Konyári Adrienn blogja

Liba - lelkifurdalás nélkül

2016. november 10. 18:02 - Konyári Adrienn

photo-1474221550179-c492fb337327.jpg
Márton napon sem kell szomorkodnia annak, aki épp diétázik! Ugyan kisebb bűnözésnek számít a következő menü, a „hivatalos libanapot” senkinek sem szabad kihagynia. Éppen ezért, ma egy olyan menüt hoztam nektek, amelynek elkészítésével és fogyasztásával úgy élvezhetjük a klasszikus ízeket, hogy közben lelkifurdalásunknak sem kell lennie. 

Fontos tudnivaló továbbá, hogy ha libát fogyasztunk, az egészségünket is szolgáljuk, hiszen a liba zsírsavösszetétele sokkal jobb a szervezetünk számára, mint más állati eredetű zsíroké. Ugyanis telítetlen zsírsavakban nagyon gazdag, ha pedig jól elkészíted, ízletes és omlós lesz a húsa. Igazi ínyencség!

I. Hajdinalepény-avokádókrémmel, paradicsomos bruschettával

Összetevők a hajdinalepényhez:

  • 25 dkg hajdina
  • olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál újhagyma
  • 2 db tojás
  • parmezán

Elkészítés:

25 dkg hajdinát megmosunk, 0,5 dl olívaolajon barnára pirítjuk, ez kb 5 perc hajdinától függően. Amikor már elkezdett pirulni, megsózzuk, 2-3 gerezd fokhagymát és 2-3 szál felaprított újhagymát beleteszünk, majd felöntjük 6 dl vízzel, és 6-os fokozaton, nem lefedve 15 percig főzzük, amíg el nem fő a leve.

A készre főzött hajdinába belekeverünk 2 tojássárgáját, 3 dkg reszelt parmezánt (ízlés szerint, ez lehet több is, de el is hagyható), sózzuk, borsozzuk. A 2 tojásfehérjét felverjük, majd óvatosan összekeverjük a hajdinás masszával.

A sütőt 190 fokra melegítjük, kis pogácsa formákat készítünk (picit le kell lapítani) és sütőpapírral kibélelt tepsiben pirosra sütjük.

Összetevők a paradicsomos bruschettához:

  • 10 dkg paradicsom
  • bazsalikom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj

Elkészítés:

A paradicsomot vékony csíkokra vágjuk, egy marék friss bazsalikomot apróra vágunk, 2 gerezd fokhagymát kinyomunk és hozzátesszük a masszához, egy evőkanál extra szűz olívaolajjal elkeverjük, borsozzuk, tálalás előtt pedig megsózzuk.

Összetevők az avokádókrémhez: 

  • 1 darab avokádó
  • lime
  • koriander
  • chilli

Elkészítés:

Az avokádót kettévágjuk, kanállal kivájjuk az érett belsejét, az egyik felét apró kockákra vágjuk, a másik felét kézi mixerrel pépesítjük. Fél lime levét beletesszük a masszába, sózzuk, borsozzuk, 2 gerezd fokhagymát lereszelünk, egy marék koriandert összevágunk, egy db chilipaprikát magtalanítunk és aprítunk, majd ezt is hozzákeverünk az avokádónkhoz, egy evőkanál olívaolajjal elkeverjük, majd hagyjuk állni egy órát.

II. Sütőtökkrémleves-céklachipssel-tökmagolajjal:

Összetevők:

  • 1 db sütőtök
  • méz
  • fahéj
  • vöröshagyma
  • rozmaring
  • gyömbér
  • 2 darab cékla

Elkészítés:

Egy közepes méretű sütőtököt félbevágunk, a magját kivájjuk és mézzel meglocsolva fahéjjal sütőben légkeverésen 160 fokon megsütjük. Eközben egy fej vöröshagymát csíkokra vágunk, megpirítunk, sózzuk, nehogy leégjen és egy kávéskanál őrölt rozmaringot hozzáteszünk. A sült tököt héjától megfosztjuk, majd a hagymához keverjük és felöntjük kb egy liter vízzel (vigyázzunk, hogy ne sok vizet tegyünk hozzá, mert akkor nagyon híg lesz), forrástól számított 5 perc elteltével levesszük a tűzről és összeturmixoljuk. Belekeverünk egy kávéskanál őrölt gyömbért, és ha még úgy érezzük, sózzuk, borsozzuk.

Céklachips: a meghámozott céklákat hajszálvékony karikákra vágjuk (én uborka szeletelővel szoktam csinálni), sózzuk, borsozzuk és olívaolajjal meglocsoljuk. Jól összeforgatjuk és sütőben 200 fokon készre sütjük.

Tálaláskor levesünket meglocsoljuk tökmagolajjal.

 

III. Sült libacomb-téli almasalátával

Összetevők:

  • libacomb
  • olívaolaj
  • fokhagyma
  • majoranna

Téli almasalátához:

  • 2 alma kockára vágva
  • 1 közepes fej lilahagyma, hajszálvékonyra szeletelve (emiatt csak este javasolt a fogyasztása)
  • 1/2 fej fehérkáposzta kockára vágva
  • 1 sárgarépa lereszelve
  • 5 dkg pirított tökmag
  • 5 dkg pirított napraforgó

Az öntethez:

  • 1 teáskanál Agave szirup
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 3 evőkanál szűz olívaolaj
  • só,bors

Elkészítés:

Libacombokat megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük. Egy kistálban elkészítjük a pácot: olívaolaj, só, bors, egy kisebb fej fokhagymapép, majoranna. A páccal jól bedörzsöljük a libacombokat és letakarva sütőben 160 fokon 50 percet sütjük. Majd levesszük a fóliát és 200 fokon 20 percig megpirítjuk.

Az almasaláta összetevőit összevágjuk, összekeverjük az öntettel és tálalásig hűtőben pihentetjük.

Fogyasszátok egészséggel!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyariadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr7911948683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása