Konyári Adrienn blogja

A tökmag természetes gyógyító hatása

2017. február 12. 16:16 - Konyári Adrienn

iagkhanuqi-jason-rosewell.jpg

A tökmagot sokáig csak finom ropogtatnivalóként ismertük el, mára azonban már számos jótékony hatása ismert, így az egészségtudatosan táplálkozók közkedvelt nasijává vált. Amellett, hogy közvetlen emberi fogyasztásra alkalmas, olajat és lisztet is készítenek belőle, melyeket egyre szélesebb körben használunk.

Közép-Amerika, Mexikó őslakosai sok ezer éve ismerik és termesztik a tököt, azonban Európába csak Amerika felfedezése után került a köztudatba. Az úgynevezett olajtököt – melynek magjai héjatlanok, így a szenvedélyes tökmagozók számára ideális választás –, Európában száz éve kezdték el termeszteni, Magyarországon pedig csak az 1970-es évektől. Magas fehérje és zsírsavtartalma miatt húsát takarmányként hasznosítják, míg magjából nyerik a sokak által kedvelt tömagolajat.

A legtöbben csak a férfiakra gyakorolt jótékony hatásáról ismerik tököt, hiszen gyulladáscsökkentő hatóanyagtartalma, azonbelül is a delta-7 fitoszterolnak köszönhetően véd a prosztatabetegségekkel szemben. Emellett számos egyéb hatás ismert, például csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal az érelmeszesedés kockázatát is, vértisztító hatásának köszönhetően hatásos a köszvény ellen is, fogyókúrázóknak és vegetariánusoknak elengedhetetlen tápanyagokat tartalmaz.

A tökmagnak magas a fehérjetartalma, esszenciális zsírsavakban gazdag, alacsony szénhidrát, de jelentős élelmirosttartalmú. Nagy mennyiségű magnézium és kálium található benne, és értékes az E, F, B1, B2, D vitamin, szelén, cink és réz tartalma is.

Jótékony hatásai és magas tápanyagtartalma mellett, meg kell, hogy említsem, egyszerre nagyobb adag tökmag vagy tökmagolaj fogyasztása hasmenést okozhat, ezért rendszeresen, de keveset fogyasszunk belőle.

Fogyaszthatjuk nyersen, pirítva, krémlevesekbe betétként, vagy saláták, péksütemények, müzlik dúsítására használhatjuk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyariadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr1212251450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása