Itt az advent utolsó hete, a ráhangolódás, a felkészülés és a böjt időszaka. Tudtad, hogy a böjtnek nem csupán vallásos okai vannak? A hús elhagyásával és a táplálkozásra való odafigyeléssel segítünk szervezetünknek a tisztulásban, felkészítjük emésztőrendszerünket a nehezebb, ünnepi étkezések feldolgozására.
Na de ez nem azt jelenti, hogy a böjt idején ne élvezhetnénk az életet, a finom ízeket és az evést! Tekintsük a böjtöt lehetőségnek, próbáljunk ki valami újat, izgalmasat, egyedit.
Lássuk be, a szürke hétköznapokban úgyis letörik a kísérletezés iránti lelkesedésünket, használjuk ki a kínálkozó alkalmat!
Megmutatom, én milyen finomságokat készítek ilyenkor!
I. Vöröslencseleves
Hozzávalók:
- 200 g vöröslencse
- 1 csokor leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellerszár)
- 2 fej kisebb vöröshagyma
- 80 g vaj
- 1 liter zöldségleves
- 250 ml tej
- só
- bors
- rómaikömény
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál őrölt paprika
Elkészítési idő: 50 perc
Recept:
- A lencsét szűrőn átmossuk, majd lecsepegtetjük.
- A leveszöldséget megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk.
- A vaj felét egy lábosba felhevítjük és üvegesre pároljuk a hagymát benne.
- Hozzáadjuk a felkockázott leveszöldségeket és 5 percig folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk.
- Beletesszük a zöldséglevest és a lencsét, majd az egészet felforraljuk.
- A levest közepes hőmérsékleten 30 percig főzzük.
- Ezt követően pürésítjük, majd belekeverjük a tejet és egyszer felforraljuk.
- Sóval, borssal, csipetnyi köménnyel és egy kevés citromlével ízesítjük.
- A maradék vajat felhevítjük, majd belekeverjük a pirospaprikát,1 percig melegítjük lassan, végül a leveshez keverjük.
A vöröslencse helyett választhatunk csicseriborsót, amelyet ugyanígy készítünk el.
II. Birsalmakrémleves:
Hozzávalók:
- 2 sonkahagyma finomra aprítva
- 1 szálzeller, karikára vágva
- 5 dkg vaj
- 3 birsalma, meghámozva, kockára vágva
- 6dl zöldséglé
- 1/2 zöldcitrom reszelt héja és leve
- 1/2 kiskanál római kömény
- 1/2 kiskanál őrölt fahéj
- só
- bors
- 1 evőkanál méz
- 1dl 10%-os főzőtejszín
- 1 kisdoboz natúr joghurt
Elkészítési idő: 40 perc
Recept:
- Leveses fazékban a sonkahagymát és a szárzellert vajon megpároljuk,
- A birsalmakockákat és a zöldséglevest hozzáadjuk, a zöldcitrom reszelt héjával, levével, a fűszerekkel és mézzel ízesítjük, majd 20 percig főzzük.
- Amikor a birsalma megpuhult, botmixerrel pürésítjük.
- Végül a tejszínnel és a joghurttal összemelegítjük, de nem forraljuk.
Tálaláskor 1-1 kiskanál olívaolajjal meglocsoljuk és pirított dióval megszórjuk.
III. Köretek, melyeket halhoz ajánlok:
III./a. Gesztenyés kelbimbó
Hozzávalók:
- 60 dkg gesztenye megtisztítva
- 4 evőkanál Eritrit
- 1,5 dl zöldségleves
- 2 evőkanál citromlé
- 50 dkg kelbimbó megtisztítva, ha nagyobbak akkor félbevágva
- 1 alma kockára vágva
- 5 dkg vaj
- bors
- csipet só
Elkészítési idő: 25 perc
Recept:
- Az egész gesztenyeszemeket vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
- Az Eritritet kis lángon megkaramelizáljuk, majd a zöldséglevet és a citromlevet ráöntjük, felforraljuk és hozzáadjuk a kelbimbót.
- Lefedjük és 10-15 perc alatt puhára főzzük, közben nem kavarjuk csak rázogatjuk.
- Beletesszük a gesztenyét és még 5 percig pároljuk, közben a leve majdnem teljesen elpárolog.
- A vajat a tetejére morzsoljuk és összeforgatjuk.
- Ízlés szerint borsozzuk, sózzuk.
III./b. Pirított kelbimbó
Hozzávalók:
- 60 dkg kelbimbó
- 1 zacskó fenyőmag pirítva
- chili
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítési idő: 40 perc
Recept:
- A kelbimbókat megtisztítjuk, ha nagyobb félbevágjuk
- Olívaolajban megforgatjuk őket, majd sózzuk, borsozzuk, apróra vágott chilivel megszórjuk és újra összeforgatjuk.
- Tepsibe tesszük és lefedve 30 percig 180 fokon megpuhítjuk, utána a fóliát levéve 10 perc alatt lepirítjuk.
Hajdinával, quinoával vagy barnarizzsel tálaljuk köretként.
III./c. Gránátalmás kuszkusz:
Hozzávalók:
- 30 dkg kuszkusz
- 3-4 evőkanál aszalt áfonya
- 2-3 csipet őrölt fahéj
- 1/2 mokkáskanál koriandermag
- 1 mokkáskanál só
- 8dl zöldségleves
- 1 kiskanál olívaolaj
- 1 gránátalma magjai
- bors
- 1 evőkanál friss koriander
Elkészítési idő: 30 perc
Recept:
- A kuszkuszt az áfonyával, fűszerekkel és sóval összekeverjük.
- A forró zöldségalaplével és olajjal felöntjük, az edényt jó lezárjuk és állni hagyjuk amíg a kuszkusz minden levet fel nem vesz.
- Utána villával lazára keverjük, a gránátalmamagokat beleforgatjuk, majd borssal ízesítjük, és ha sótlan, még utána sózhatunk.
Tálaláskor gránátalmamagokkal és friss korianderrel ízesíthetjük. Sült lazachoz vagy a böjtöt követően, csirkemellhez is ajánlom.
III./d. Fetasajtos-gránátalmás saláta:
Hozzávalók:
- 1 nagy fej jégsaláta
- 1 kis doboz madársaláta
- 2 fej lilahagyma
- 3 sárgarépa
- 1 kis csomag fetasajt (kb 10 dkg)
- 2 gránátalma magja
Az öntethez:
- 4 cl fehérborecet
- só
- bors
- 1,5 dl extra szűz olívaolaj
- 1 kiskanál Agave szirup
Elkészítési idő: 10 perc
Recept:
- A saláta leveleit összetépkedjük, a sárgarépát és lilahagymát vékony karikákra vágjuk.
- A fetával és a gránátalmamagokat összeforgatjuk a fentiekkel, majd az öntet hozzávalóit összeöntjük és kézi habverővel összekeverjük.
- Végül hozzákeverjük az Agave szirupot.
Tálalás előtt a salátát összekeverjük az öntettel és 1-2 szelet teljeskiőrlésű fokhagymás pirítóssal fogyasztjuk.
III./e. Fehérboros-fokhagymás tofukocka-quinoa lepénnyel
Hozzávalók:
- 1 zacskó natúr tofu
- 5 gerezd megpucolt fokhagyma
- 3-4 evőkanál kukoricaliszt
- só
- bors
- 3 dl tejszín
- 1 dl száraz fehérbor
- 30 dkg quinoa
- 3 tojás
- 1/2 db póréhagyma
- 15 dkg reszelt parmezán
Elkészítési idő: 60 perc
Recept:
- A zúzott fokhagymát vízzel elkeverjük és ráöntjük a kockákra vágott tofura, sózzuk borsozzuk (ne sajnáljuk a borsot) és állni hagyjuk.
- A quinoát beáztatjuk 15 percre, majd leszűrjük és kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni.
- Amikor a víz felforrt beleteszünk 2 gerezd fokhagymát és a felaprított póréhagymát 15 percig főzzük lassan (6-os fokozaton).
- Amikor puhára főtt a quinoa, hagyjuk kihűlni, majd beleteszünk 3 tojást és a parmezánt, megkóstoljuk, és ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A masszánkból kis lepényeket formázunk és a kibélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben kb 15 perc alatt pirosra sütjük.
- Amíg a quinoa sül, a fokhagymás tofuhoz hozzákeverjük a kukoricalisztet és serpenyőben megsütjük.
- Amikor készre sütöttük a tofunkat a serpenyőben maradt zsiradékhoz hozzákeverjük a maradék lisztet, majd felöntjük tejszínnel, összeforgatjuk, és hozzáadjuk a bort is. Sózzuk, és ha kell, még hígítjuk.
A sült tofukat beleforgatjuk a mártásba és a quinoa lepényekkel tálaljuk.