Konyári Adrienn blogja

Adventi gurméskodás

2016. december 13. 17:46 - Konyári Adrienn

avagy a böjt kellemes lemondásokkal

m02a9562_2.jpg
Itt az advent utolsó hete, a ráhangolódás, a felkészülés és a böjt időszaka. Tudtad, hogy a böjtnek nem csupán vallásos okai vannak? A hús elhagyásával és a táplálkozásra való odafigyeléssel segítünk szervezetünknek a tisztulásban, felkészítjük emésztőrendszerünket a nehezebb, ünnepi étkezések feldolgozására.

Na de ez nem azt jelenti, hogy a böjt idején ne élvezhetnénk az életet, a finom ízeket és az evést! Tekintsük a böjtöt lehetőségnek, próbáljunk ki valami újat, izgalmasat, egyedit.

Lássuk be, a szürke hétköznapokban úgyis letörik a kísérletezés iránti lelkesedésünket, használjuk ki a kínálkozó alkalmat!

Megmutatom, én milyen finomságokat készítek ilyenkor!

I. Vöröslencseleves

Hozzávalók:

  • 200 g vöröslencse
  • 1 csokor leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellerszár)
  • 2 fej kisebb vöröshagyma
  • 80 g vaj
  • 1 liter zöldségleves
  • 250 ml tej
  • bors
  • rómaikömény
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt paprika

Elkészítési idő: 50 perc

Recept:

  1. A lencsét szűrőn átmossuk, majd lecsepegtetjük.
  2. A leveszöldséget megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk.
  3. A vaj felét egy lábosba felhevítjük és üvegesre pároljuk a hagymát benne.
  4. Hozzáadjuk a felkockázott leveszöldségeket és 5 percig folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk.
  5. Beletesszük a zöldséglevest és a lencsét, majd az egészet felforraljuk.
  6. A levest közepes hőmérsékleten 30 percig főzzük.
  7. Ezt követően pürésítjük, majd belekeverjük a tejet és egyszer felforraljuk.
  8. Sóval, borssal, csipetnyi köménnyel és egy kevés citromlével ízesítjük.
  9. A maradék vajat felhevítjük, majd belekeverjük a pirospaprikát,1 percig melegítjük lassan, végül a leveshez keverjük.

A vöröslencse helyett választhatunk csicseriborsót, amelyet ugyanígy készítünk el.

 

II. Birsalmakrémleves:

Hozzávalók:

  • 2 sonkahagyma finomra aprítva
  • 1 szálzeller, karikára vágva
  • 5 dkg vaj
  • 3 birsalma, meghámozva, kockára vágva
  • 6dl zöldséglé
  • 1/2 zöldcitrom reszelt héja és leve
  • 1/2 kiskanál római kömény
  • 1/2 kiskanál őrölt fahéj
  • bors
  • 1 evőkanál méz
  • 1dl 10%-os főzőtejszín
  • 1 kisdoboz natúr joghurt

Elkészítési idő: 40 perc

Recept:

  1. Leveses fazékban a sonkahagymát és a szárzellert vajon megpároljuk,
  2. A birsalmakockákat és a zöldséglevest hozzáadjuk, a zöldcitrom reszelt héjával, levével, a fűszerekkel és mézzel ízesítjük, majd 20 percig főzzük.
  3. Amikor a birsalma megpuhult, botmixerrel pürésítjük.
  4. Végül a tejszínnel és a joghurttal összemelegítjük, de nem forraljuk.

Tálaláskor 1-1 kiskanál olívaolajjal meglocsoljuk és pirított dióval megszórjuk.

 

III. Köretek, melyeket halhoz ajánlok:

III./a. Gesztenyés kelbimbó

Hozzávalók:

  • 60 dkg gesztenye megtisztítva
  • 4 evőkanál Eritrit
  • 1,5 dl zöldségleves
  • 2 evőkanál citromlé
  • 50 dkg kelbimbó megtisztítva, ha nagyobbak akkor félbevágva
  • 1 alma kockára vágva
  • 5 dkg vaj
  • bors
  • csipet só

Elkészítési idő: 25 perc

Recept:

  1. Az egész gesztenyeszemeket vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
  2. Az Eritritet kis lángon megkaramelizáljuk, majd a zöldséglevet és a citromlevet ráöntjük, felforraljuk és hozzáadjuk a kelbimbót.
  3. Lefedjük és 10-15 perc alatt puhára főzzük, közben nem kavarjuk csak rázogatjuk.
  4. Beletesszük a gesztenyét és még 5 percig pároljuk, közben a leve majdnem teljesen elpárolog.
  5. A vajat a tetejére morzsoljuk és összeforgatjuk.
  6. Ízlés szerint borsozzuk, sózzuk.

 

III./b. Pirított kelbimbó

Hozzávalók:

  • 60 dkg kelbimbó
  • 1 zacskó fenyőmag pirítva
  • chili
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítési idő: 40 perc

Recept:

  1. A kelbimbókat megtisztítjuk, ha nagyobb félbevágjuk
  2. Olívaolajban megforgatjuk őket, majd sózzuk, borsozzuk, apróra vágott chilivel megszórjuk és újra összeforgatjuk.
  3. Tepsibe tesszük és lefedve 30 percig 180 fokon megpuhítjuk, utána a fóliát levéve 10 perc alatt lepirítjuk.

Hajdinával, quinoával vagy barnarizzsel tálaljuk köretként.

 

III./c. Gránátalmás kuszkusz:

Hozzávalók:

  • 30 dkg kuszkusz
  • 3-4 evőkanál aszalt áfonya
  • 2-3 csipet őrölt fahéj
  • 1/2 mokkáskanál koriandermag
  • 1 mokkáskanál só
  • 8dl zöldségleves
  • 1 kiskanál olívaolaj
  • 1 gránátalma magjai
  • bors
  • 1 evőkanál friss koriander

Elkészítési idő: 30 perc

Recept:

  1. A kuszkuszt az áfonyával, fűszerekkel és sóval összekeverjük.
  2. A forró zöldségalaplével és olajjal felöntjük, az edényt jó lezárjuk és állni hagyjuk amíg a kuszkusz minden levet fel nem vesz.
  3. Utána villával lazára keverjük, a gránátalmamagokat beleforgatjuk, majd borssal ízesítjük, és ha sótlan, még utána sózhatunk.

Tálaláskor gránátalmamagokkal és friss korianderrel ízesíthetjük. Sült lazachoz vagy a böjtöt követően, csirkemellhez is ajánlom.

 

III./d. Fetasajtos-gránátalmás saláta:

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej jégsaláta
  • 1 kis doboz madársaláta
  • 2 fej lilahagyma
  • 3 sárgarépa
  • 1 kis csomag fetasajt (kb 10 dkg)
  • 2 gránátalma magja

Az öntethez:

  • 4 cl fehérborecet
  • bors
  • 1,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 kiskanál Agave szirup

Elkészítési idő: 10 perc

Recept:

  1. A saláta leveleit összetépkedjük, a sárgarépát és lilahagymát vékony karikákra vágjuk.
  2. A fetával és a gránátalmamagokat összeforgatjuk a fentiekkel, majd az öntet hozzávalóit összeöntjük és kézi habverővel összekeverjük.
  3. Végül hozzákeverjük az Agave szirupot.

Tálalás előtt a salátát összekeverjük az öntettel és 1-2 szelet teljeskiőrlésű fokhagymás pirítóssal fogyasztjuk.

 

III./e. Fehérboros-fokhagymás tofukocka-quinoa lepénnyel

Hozzávalók:

  • 1 zacskó natúr tofu
  • 5 gerezd megpucolt fokhagyma
  • 3-4 evőkanál kukoricaliszt
  • bors
  • 3 dl tejszín
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 30 dkg quinoa
  • 3 tojás
  • 1/2 db póréhagyma
  • 15 dkg reszelt parmezán

Elkészítési idő: 60 perc

Recept:

  1. A zúzott fokhagymát vízzel elkeverjük és ráöntjük a kockákra vágott tofura, sózzuk borsozzuk (ne sajnáljuk a borsot) és állni hagyjuk.
  2. A quinoát beáztatjuk 15 percre, majd leszűrjük és kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni.
  3. Amikor a víz felforrt beleteszünk 2 gerezd fokhagymát és a felaprított póréhagymát 15 percig főzzük lassan (6-os fokozaton).
  4. Amikor puhára főtt a quinoa, hagyjuk kihűlni, majd beleteszünk 3 tojást és a parmezánt, megkóstoljuk, és ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  6. A masszánkból kis lepényeket formázunk és a kibélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben kb 15 perc alatt pirosra sütjük.
  7. Amíg a quinoa sül, a fokhagymás tofuhoz hozzákeverjük a kukoricalisztet és serpenyőben megsütjük.
  8. Amikor készre sütöttük a tofunkat a serpenyőben maradt zsiradékhoz hozzákeverjük a maradék lisztet, majd felöntjük tejszínnel, összeforgatjuk, és hozzáadjuk a bort is. Sózzuk, és ha kell, még hígítjuk.

A sült tofukat beleforgatjuk a mártásba és a quinoa lepényekkel tálaljuk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyariadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr8412045691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása