Konyári Adrienn blogja

Quinoa minden ízben!

2017. február 24. 16:59 - Konyári Adrienn

jay-wennington-2065.jpg

A quinoa nem csak tápanyagokban és fehérjében gazdag étel, de rendkívül sokoldalú alapanyag is. Fogyaszd húsok mellé, salátaként, vagy akár magában – édesen, vagy sósan, mindenhogy isteni! Most megmutatom az én kedvenc quinoás receptjeimet. Próbáld ki őket, ha kedvet kaptál, kíváncsi vagyok a véleményedre.

I. Quinoa saláta

Hozzávalók:

  • 30 dkg quinoa
  • 1 avokádó
  • 1 mangó
  • 2 zöldcitrom
  • 1 csomag feta sajt
  • 10 dkg bébispenót
  • 2-4 szál zöldhagyma
  • koriander
  • menta
  • chili
  • zsálya
  • bors

Recept:

  1. A quinoát áztasd be 15 percig, majd szűrd át, hogy a rajta lévő szaponin rétegtől megszabaduljon. Kétszeres mennyiségű vízben tedd fel főni, és ne fedd le. 15 percig alacsony hőfokon főzd, amikor pedig már elfőtte a levét, vedd le a tűzről és fedd le.
  2. A koriandert, mentát, chilit, spenótot és a megtisztított zöldhagymát tedd bele egy turmixgépbe és egy pici olívaolajjal locsold meg, hogy pépes állagú legyen a keveréked, majd turmixold össze.
  3. A megfőzött quinoát forgasd össze a zöld keverékkel, facsard rá a zöldcitrom levét és locsold meg olívaolajjal.
  4. A mangót és az avokádót vágd fel kiskockákra, szórd rá a quinoára és forgasd jól össze.
  5. A legvégén a tetejére szórd rá a fetasajtot.

Szuper saláta, sütőben sült húsok mellé.

 

II. Quinoa lepény

Hozzávalók:

  • 30 dkg quinoa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 póréhagyma (mérettől függően)
  • 1 nagyobb vagy két kicsi répa
  • 20 dkg reszelt parmezán
  • 2 tojás
  • bors

Recept:

  1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeveréses).
  2. A quinoát áztasd be 15 percig, majd szűrd át, hogy a rajta lévő szaponin rétegtől megszabaduljon. Kétszeres mennyiségű vízben tedd fel főni, tedd bele a zúzott fokhagymát és a felaprított póréhagymát, sózd, borsozd, ne fedd le. 15 percig alacsony hőfokon főzd és amikor már elfőtte a levét, vedd le a tűzről és fedd le.
  3. A répát kislyukú reszelőn reszeld le, keverd a két tojással és a parmezánnal főtt quinoához.
  4. Pogácsaformákat készíts a masszából és tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tedd be a sütőbe, és amikor aranybarnára sült, vedd ki.

Magában, vagy sültek mellé köretként is ajánlom

 

III. Quinoa kása

Hozzávalók:

  • 50 g quinoa
  • 1,5 dl 1,5%-os tej (de lehet kókusztej vagy mandulatej is)
  • 1,5 dl víz
  • 1 teáskanál Eritrit
  • fahéj a tetejére

Recept:

  1. A quinoát áztasd be 15 percig, majd szűrd át, hogy a rajta lévő szaponin rétegtől megszabaduljon.
  2. A beáztatott quinoát kezd el főzni a tej és víz keverékkel, amikor forr, akkor add hozzá az Eritritet és így főzd kb 15 percig, vagy addig amíg a kívánt állagú nem lesz.
  3. Tálaláskor szórj a tetejére fahéjat.

Nagyon finom fehérjedús kása reggelire vagy edzés után.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyariadrienn.blog.hu/api/trackback/id/tr2512289765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása