A quinoa nem csak tápanyagokban és fehérjében gazdag étel, de rendkívül sokoldalú alapanyag is. Fogyaszd húsok mellé, salátaként, vagy akár magában – édesen, vagy sósan, mindenhogy isteni! Most megmutatom az én kedvenc quinoás receptjeimet. Próbáld ki őket, ha kedvet kaptál, kíváncsi vagyok a véleményedre.
I. Quinoa saláta
Hozzávalók:
- 30 dkg quinoa
- 1 avokádó
- 1 mangó
- 2 zöldcitrom
- 1 csomag feta sajt
- 10 dkg bébispenót
- 2-4 szál zöldhagyma
- koriander
- menta
- chili
- zsálya
- só
- bors
Recept:
- A quinoát áztasd be 15 percig, majd szűrd át, hogy a rajta lévő szaponin rétegtől megszabaduljon. Kétszeres mennyiségű vízben tedd fel főni, és ne fedd le. 15 percig alacsony hőfokon főzd, amikor pedig már elfőtte a levét, vedd le a tűzről és fedd le.
- A koriandert, mentát, chilit, spenótot és a megtisztított zöldhagymát tedd bele egy turmixgépbe és egy pici olívaolajjal locsold meg, hogy pépes állagú legyen a keveréked, majd turmixold össze.
- A megfőzött quinoát forgasd össze a zöld keverékkel, facsard rá a zöldcitrom levét és locsold meg olívaolajjal.
- A mangót és az avokádót vágd fel kiskockákra, szórd rá a quinoára és forgasd jól össze.
- A legvégén a tetejére szórd rá a fetasajtot.
Szuper saláta, sütőben sült húsok mellé.
II. Quinoa lepény
Hozzávalók:
- 30 dkg quinoa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 póréhagyma (mérettől függően)
- 1 nagyobb vagy két kicsi répa
- 20 dkg reszelt parmezán
- 2 tojás
- só
- bors
Recept:
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeveréses).
- A quinoát áztasd be 15 percig, majd szűrd át, hogy a rajta lévő szaponin rétegtől megszabaduljon. Kétszeres mennyiségű vízben tedd fel főni, tedd bele a zúzott fokhagymát és a felaprított póréhagymát, sózd, borsozd, ne fedd le. 15 percig alacsony hőfokon főzd és amikor már elfőtte a levét, vedd le a tűzről és fedd le.
- A répát kislyukú reszelőn reszeld le, keverd a két tojással és a parmezánnal főtt quinoához.
- Pogácsaformákat készíts a masszából és tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tedd be a sütőbe, és amikor aranybarnára sült, vedd ki.
Magában, vagy sültek mellé köretként is ajánlom
III. Quinoa kása
Hozzávalók:
- 50 g quinoa
- 1,5 dl 1,5%-os tej (de lehet kókusztej vagy mandulatej is)
- 1,5 dl víz
- 1 teáskanál Eritrit
- fahéj a tetejére
Recept:
- A quinoát áztasd be 15 percig, majd szűrd át, hogy a rajta lévő szaponin rétegtől megszabaduljon.
- A beáztatott quinoát kezd el főzni a tej és víz keverékkel, amikor forr, akkor add hozzá az Eritritet és így főzd kb 15 percig, vagy addig amíg a kívánt állagú nem lesz.
- Tálaláskor szórj a tetejére fahéjat.
Nagyon finom fehérjedús kása reggelire vagy edzés után.