Ahogy ígértem, ismét jelentkezem az e heti hétvégi menüvel és garantálom, hogy az egész család boldog lesz!
Azt gondolom, hogy nincs nagyobb érték annál, mint a családdal, szeretteinkkel töltött idő. A rohanó hétköznapok sokszor elveszik a figyelmet arról, ami a legfontosabb és a hétvégék is sok esetben az önmagunk utoléréséről, a háztartás rendbeszedéséről szólnak. Pár évvel ezelőtt megfogadtam magamnak, hogy velem, velünk máshogy lesz, hogy kialakítok egy olyan rutint, ami lehetővé teszi, hogy a szabadidőmet, a hétvégéimet tartalmasan, élménydúsan tölthessem, és mindezt természetesen a családommal tehessem. Éppen ezért minden pénteken összeszedem a gondolataimat és kitalálom a hétégi menüt, összeállítom a hozzá szükséges bevásárlólistát, és munka után megveszem a hozzávalókat, előkészítem az ételeket, hogy szombaton, vagy vasárnap már csak főzni kelljen, akár a gyerekekkel együtt.
Megmutatom nektek a családom aktuális menüjét és megosztom veletek a hozzátok tartozó bevásárlólistát is.
I. Mogyorós csirkefalatok zöldséges kölessel
Elkészítési idő: 40 perc (előkészítés: 20 perc)
Hozzávalók:
A csirkefalatokhoz:
- 1 egész csirkemell
- 1 maréknyi mogyoró
- 1 pohár joghurt
- szójaszósz
- chili
- bors
- só
A köleshez:
- 30 dkg köles
- olívaolaj
- só
- 2 db közepes méretű sárgarépa
- 2db kápia paprika
- brokkoli
Elkészítés:
Egy egész csirkemellhez egy maréknyi mogyorót összetörünk, belekeverjük a joghurtba, ízesítjük szójaszósszal, chilivel, borssal, sóval és egy napig hűtőben állni hagyjuk.
Az egész csirkemellet egy evőkanálnyi olívaolajon, sütőben 180 fokon, lefedve készre sütjük 30 perc alatt, majd 200 fokon 5 percig pirítjuk.
A kölest szűrőn megmossuk, majd 0,5 dl olívaolajon 2 percig lepirítjuk és ezt követően 6 dl vízzel felöntjük, 6-os fokozaton (9 fokozatú főzőlapon), vagy középlángon 10 percig főzzük, anélkül, hogy lefednénk, majd a tűzről levéve lefedjük és még 10 percig állni hagyjuk.
Amíg a kölesünk fő, a meghámozott sárgarépát, nagylyukú reszelőn lereszeljük, a kápia paprikát vékony csíkokra vágjuk, a brokkolit pedig pici rózsákra szedjük. A sárgarépát és a kápia paprikát sóval és borssal megpároljuk. A brokkolirózsákat pedig forrásban lévő vízben 5 percig főzzük. Egy késhegynyi szódabikarbónát tegyünk a vízbe, hogy megmaradjon a brokkoli szép zöld színe.
Tálaláskor 1/3 kölest, 2/3 zöldséget szedünk a tányérra.
II. Amarántpuding szőlővel és karoböntettel
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 20 dkg amarántmag
- 1 liter vaníliás rizstej
- 30 dkg szőlő leszemezve
- 2 púpozott evőkanál karobpor
- 2 evőkanál rizsszirup
- 1,5 dl rizstejszín
Elkészítés:
Az amarántot a rizstejben puha kása állagúra főzzük, majd botmixerrel pépesítjük. Kis tálkába adagoljuk és az apróra vágott szőlővel megszórjuk. A karobport a rizssziruppal és a rizstejszínnel összekeverjük, majd a pudingra locsoljuk.
Gluténmentes, laktózmentes és a gyerekek is szeretni fogják.
Fogyasszátok egészséggel és keressetek bátran, ha kérdésetek van!
A menü bevásárló listája innen letölthető.